OPLEVELSER

Gyrstinge – Sjællands midtpunkt
Her er du kommet til et rigtigt landsbysamfund: Masser af natur med åbne marker, store skovområder, et rigt dyreliv og en stor sø. Landsbyen har også kirke, frisør, et helt moderne landsbyhusskole, børnehave, skovbørnehave og kro. Ikke mindst vil du opleve fred og ro i Gyrstinge. Sognet bebos af ca. 850 indbyggere, og der kommer stadig nye indbyggere til. Der er bygget mange nye boliger de seneste 30 år med respekt for det oprindelige landsbymiljø. Gyrstinge er en meget gammel landsby og nævnes i historieskrivningen allerede omkring år 1250. Sognet består også af nabobyen Ørslevvester.

Landsbyen 
Tag en hyggelig gåtur i Gyrstinge. Her er den gamle præstegård, gadekæret, skolen, kirken og ikke mindst det nye landsbyhus. Landsbyhuset ejes af landsbybeboerne via en fond, og huset dækker mange forskellige formål: Idrætsaktiviteter, fitness,  selskabslokale, mødefaciliteter, café og vandrerhjem. Fra hovedgaden kan du vandre direkte ned til Gyrstinge Sø. Lige uden for byskiltene i alle retninger åbner sig ægte landidyl, åbne marker, dyr der rent faktisk står på græs og gumler i sig og originale gårde fra udskiftningen. Naturligvis i forening med moderne drevet landbrug.

Som nabo til byen ligger en af Danmarks største bisonfarme, og 2 minutters kørsel fra Gyrstinge kan man handle i Krogagergaards økologiske gårdbutik, som Bubber gjorde landskendt da han skulle prøve at være bonderøv. Bakkegårdens økologiske gårdbutik byder i sæsonen på friske jordbær, kartofler, ærter, hindbær mv.

Park og kirke
Midt i landsbyen – over for skolen – finder du den parklignende, gamle præstegårdshave. Her er fri adgang med gode muligheder for en hyggelig spadseretur bare et enkelt minuts gang fra vandrerhjemmet. Få minutters kørsel væk er der mere gårdhaveidyl i Alsted Gaardhave, som bl.a. byder på Nordeuropas længste, private rosenpergola. Kirken er oprindeligt fra omkring 1100, men senere er tilbygget et romansk kor og skib med sengotiske tilbygninger. Kalkmalerier fundet i 1897 viste sig at stamme fra anden halvdel af 1200-tallet, men måtte tildækkes igen. Dekorationerne på ribber og skjoldbuer er suppleret og velbevarede. Den nye altertavle er udført af billedhugger og maler Grethe Bagge i 2009. Er du interesseret i kirker kan vi anbefale at besøge rundkirken i Bjernedetvillingekirken i Kirke Fjenneslev og Kongekirken Sct. Bendts. Alle tre er inden for 10 minutters kørsel.

Naturoplevelser
Den skovkransede Gyrstinge Sø ligefrem indbyder til en vandretur søen rundt. Det er en strækning på ca. 10 km gennem noget af Sjællands smukkeste natur. Og for fuglekiggere er søen et eldorado af forskellige arter. Søarealet er ca. 250 ha.

Skov
Store og Lille Bøgeskov er to store skovområder tæt på Gyrstinge. Der er markeret mange vandreruter i skovene, der har en afvekslende bevoksning med store træer og nyplantninger. Skovene huser en stor bestand af rådyr og indeholder iøvrigt en række historiske dysser og stensætninger. Du må køre i bil gennem skoven ad Procesvej og ned til Kilden, der ligger i udkanten af Gyrstinge sø. Kilden springer ustandseligt en meter i vejret.

Shopping
I både Ringsted og Sorø er der udmærkede shoppingmuligheder inden for 10 minutters kørsel i bil. Ringsted kan foruden indkøbscenteret Ringstedet byde påSjællands eneste factory outlet center: Ringsted Outlet. Både i Ringsted og Sorø er der hyggelige shoppinggader i midtbyen, som bestemt også er seværdige med julebelysning.

For vandhunde
Hvis du vil en tur i det våde element er der også gode muligheder inden for rækkevidde. Få kilometer fra vandrerhjemmet finder du Haraldsted Sø Strand. En fin lille blå flag strand med toilet, legeplads og ishus. Ringsted byder på en imponerende svømmehal fra 2007, som foruden et stort 25m bassin med 8 baner indeholder et udvalg af mindre bassiner, varmtvandsafdeling, en lang vandrutschebane og vipper.

Vil du ride, flyve eller køre i sporvogn?
Inden for få minutters kørsel i bil finder du indtil flere muligheder for at ride. Hos Stutteri Sandford kan du prøve shetlandsponyer, og på Sandgaarden er der mulighed for ridning på islandske heste. Er du mere til de højere luftlag, bør du kigge efter åbent hus dage og andre aktiviteter i Midstjællands Svæveflyveklub, som bl.a. har en verdensmester i svæveflyvning som medlem. Vil du hellere forsøge en mere historisk transportform, er Skjoldenæsholm Sporvejsmusem et oplagt udflugtssted. Foruden sporvogne kan du prøve en tur i en veteranbus.